Moja pasja...

pasztety

poniedziałek, 28 marca 2016
Składniki:
1,5 kg udek z kurczaka
250 g wątróbek drobiowych
1 średnia cebula, pokrojona w małe kawałki
2 marchewki, pokrojone w plastry
1 duża pietruszka, pokrojona w plastry
kawałek selera, pokrojony w kawałki
1 kajzerka
2 jajka
1 piramidka smaku do rosołu (lidl)
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Do dużego garnka wrzucam umyte udka, warzywa i piramidkę. Gotuję ok. 60 min., aż mięso będzie miękkie.
Wyjmuję mięso, oddzielam od kości i odstawiam do ostudzenia.
W rosole maczam kajzerkę, wyjmuję i kroję na kawałki.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę, dorzucam oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę smażę, przez 10 min. Odstawiam do ostudzenia.
Zimne mięso, wątróbkę, warzywa i kajzerkę wrzucam do miski i miksuję.
Dodaję jajka, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
Prostokątną formę o wymiarach 12x25 cm wykładam folia aluminiową.
Przekładam masę.
Piekę 60 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 02 kwietnia 2013
Składniki:
10 ugotowanych na twardo jajek
3 jajka surowe
200 g pieczarek
2 średnie cebule
1 szklanka startego żółtego sera
1 szklanka bułki tartej
200 g gęstej śmietany (ja dodałam 18%)
pęczek natki pietruszki
łyżka oliwy 
szczypta soli i pieprzu
masło i bułka tarta do posmarowania formy keksowej 
 
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane jajka obieram i ścieram na tarcze (grube oczka).
Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę i smażę na łyżce oliwy. 
W dużej misce mieszam: starte i surowe jajka, pieczarki z cebulą, starty żółty ser, bułkę tartą, gęstą śmietanę i drobno pokrojoną pietruszkę. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Masę przekładam do formy keksowej, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 
Piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Po ostudzeniu wykładam na talerz i kroję w grube plastry.
 
I zajadamy, tym razem rodzinnie, bo to pasztet z okazji Wielkanocy.
Smacznego!