Moja pasja...

ciasta

czwartek, 02 lutego 2017
Składniki
350 g jogurtu greckiego
1 duży banan, rozgnieciony widelcem
50 g brązowego cukru
2 jajka
 
Sposób przyrządzenia:
Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Żółtka i pozostałe składniki wrzucam do miski i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Dodaję białka i delikatnie mieszam z masą jogurtową.
Całość przelewam do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
Piekę 50 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 27 stycznia 2017
Składniki:
2 duże marchewki, potartej na drobnych oczkach
3 jajka
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamony
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam do prostokątnej formy o wym. 21,5 x 28 cm.
Piekę 20-25 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
piątek, 18 listopada 2016
Składniki:
2 bataty (ok. 600 g), obrane i pokrojone w małą kostkę
10 suszonych daktyli
2 jajka
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Bataty wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję aż będą miękkie, ok. 15 min.
W międzyczasie daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 min. Odcedzam i kroję na małe kawałki.
Bataty odcedzam i miksuję.
Dodaję daktyle, jajka, kakao, miód i sodę. Całość mieszam.
Masę przekładam do prostokątnej formy o wy. 21,5 x 28 cm.
Piekę 20-25 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 01 listopada 2016
Składniki:
150 g malin (u mnie mrożone)
150 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
100 g masła, pokrojonego w kostkę
50 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
2 jajka
100 ml wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Sposób przyrządzenia:
W rondelku zagotowuję wodę, dodaję cukier. Gotuję parę minut.
Dodaję czekoladę i masło. Mieszam i podgrzewam do uzyskania jednolitej masy, ok. 5 min.
W międzyczasie do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam.
Dodaję jajka. Mieszam.
Następnie dodaję czekoladową masę. Całość mieszam, na koniec dodając maliny.
Przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 31 marca 2016
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
300 ml wody
50 g płatków migdałów
100 g rodzynek
2 banany, rozdrobnione widelcem
50 ml mleka 3,2%
1 łyżka oleju rzepakowego
5 łyżeczek kakao
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą.
Do gotującej się wody wrzucam kaszę i gotuję max. 30 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Następnie kaszę i pozostałe składniki (oprócz rodzynek) wrzucam do miski i miksuję.
Dodaję rodzynki i mieszam.
Masę przekładam do formy o średnicy 20 cm.
Piekę 35 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 05 września 2015
Składniki:
1 spód tortowy jasny, biszkopt
1 opakowanie kremu do tortów o smaku śmietankowym
220 ml mleka 3,2%, zimnego
500 g świeżych malin
 
Sposób przyrządzenia:
Do wysokiego naczynia wlewam mleko, dodaję proszek. Miksuję 3-4 min., aż uzyskam konsystencję kremu.
Na biszkopt wykładam krem. 
Na wierzch układam umyte maliny.
Wkładam do lodówki na min. godzinę.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
środa, 05 sierpnia 2015
Składniki:
ok. 400 g czerwonych porzeczek, oderwane od gronek
250 g mąki pszennej + 3 łyżeczki + 3 łyżki
200 g masła, zimnego
200 g cukru
50 g cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Żółtka oddzielam od białek.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Miksuję przez ok. 5 min. Dodaję żółtka i miksuję jeszcze przez 2 min.
Następnie zagniatam ciasto i wylepiam nim okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm.
Wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do temp. 170 stopni.
Piekę 15 minut.
W międzyczasie białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo dodaję cukier, szczyptę soli i mąkę (3 łyżeczki). Miksuję do uzyskania gęstej piany.
Porzeczki mieszam z 3 łyżkami mąki.
Na podpieczony spód wykładam porzeczki, na wierzch kładę bezę.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Następnie zmniejszam temp. do 50 stopni i suszę beze jeszcze przez 15-20 minut.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 26 lipca 2015
Składniki:
500 g truskawek
200 g herbatników maślanych, pokruszonych
500 g serka mascarpone
300 g śmietany 30%, schłodzonej
1 opakowanie galaretki (u mnie o smaku truskawki z granatem i porzeczką - FRUGO, ale może być też truskawkowa)
250 g cukru
16 g cukru waniliowego, paczka
1 łyżka żelatyny
100 g masła, roztopionego
250 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Herbatniki mieszam z roztopionym masłem i wykładam dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
W garnku zagotowuję wodę, zdejmuję z palnika, dodaję galaretkę i żelatynę. Mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
W wysokim naczyniu miksuję mascarpone, cukier i cukier waniliowy.
Truskawki blenduję i dodaję do galaretki. Odkładam parę sztuk do dekoracji.
Śmietanę ubijam na sztywną pianę, dodaję masę serową i galaretkę z truskawkami. Miksuję na najniższych obrotach na jednolitą masę.
Masę wykładam do tortownicy, na herbatniki. Dekoruję świeżymi truskawkami.
Wstawiam do lodówki na 2-3 godz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
niedziela, 15 lutego 2015
Składniki:
400 g mąki tortowej
250 g cukru
70 g bułki tartej
250 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
3 jajka
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
 
Sposób przyrządzenia:
Do wysokiej miski wrzucam jajka i cukier, miksuję przez  5 min.
Dodaję po kolei mleko, olej, mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Cały czas miksuję, do uzyskania jednolitej masy.
Połowę masy przekładam do drugiej miski, dodaję kakao i miksuję jeszcze przez 5 min.
Do formy z automatu do chleba (bez mieszadeł) przekładam na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy.
Włączam maszynę na program "ciasto" i po 1 godz. 35 min. nagrzewania, rośnięcia i pieczenia wyjmuję gotowe ciasto.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 03 stycznia 2015
Składniki:
200 g mąki pszennej
250 g cukru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 fiolki aromatu rumowego
50 g masła, roztopionego
1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, figi suszone, morele, skórka pomarańczowa) 

Sposób przyrządzenia:
Miksuję jajka z cukrem i aromatem rumowym.
Dolewam masło i cały czas miksując dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Następnie dodaję bakalie i całość mieszam łyżką.
Ciasto przekładam do okrągłej formy, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piekę 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
 
I zajada głównie Tata :-)
Smacznego!
 
 
1 , 2