Moja pasja...

przekąski

poniedziałek, 09 stycznia 2017
Składniki:
3 średnie marchewki
2 pietruszki, korzeń
3 średnie ziemniaki
2 buraki, ugotowane
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Warzywa obieram i ścieram na tarce, na dużych oczkach.
Dodaję pozostałe składniki, przyprawiam. I mieszam.
Powstałą masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę 30 minut w 180 stopniach.
Następnie wykładam z piekarnika i kroję na prostokąty.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
sobota, 26 listopada 2016
Składniki:
1 puszka ciecierzycy, bez zalewy
2 kawałki suszonych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
1 czubata łyżeczka pasty sezamowej tahini
1 ząbek czosnku, potarty
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do małej miski i blenduję.
 
I zajadam (na chleb, jako dip do warzyw).
Smacznego!
 
sobota, 24 września 2016
Składniki:
220 g jogurtu greckiego
1/2 średniego mango, zmiksowanego
1 łyżka ekspandowanych nasion amarantusa
1 kiwi, zmiksowane
garść rodzynek
garść słonecznika
 
Sposób przyrządzenia:
W słoiku układam warstwowo - jogurt, mango, rodzynki.
Następnie kolejną warstwę jogurtu, kiwi i słonecznik.
I kolejną warstwę jogurtu, mango i amarantusa.
Całość wkładam do lodówki.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
piątek, 25 grudnia 2015
Składniki:
 
Ciasto:
250 ml mleka 3,2%
3 żółtka
500 g mąki
100 g masła
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
 
Nadzienie:
500 g pieczarek, drobno pokrojonych
3 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
dodatkowo: 1 żółtko posmarowania pasztecików
 
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto umieszczam, według kolejności jak wyżej, w formie do pieczenia chleba. 
W automacie ustawiam program ciasto zagniatane i po 1 godz. i 50 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i wyjmuję ciasto. 
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę przez ok. 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję pieczarki, całość duszę pod przykryciem ok. 10 min. 
Doprawiam solą i pieprzem.
Ciasto dzielę na 3-4 części, żeby łatwiej było je wałkować.
Na posypanej mąką stolnicy wałkuję każdą część na prostokąty o szerokości ok. 25 cm i długości ok. 40 cm.
Następnie prostokąt dzielę wzdłuż.
Na środek każdego z nowopowstałych prostokątów wykładam farsz i zwijam ciasto w rulonik, na końcu zlepiając na całej długości.
Ruloniki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję żółtkiem i kroję na ok. 4 cm kawałki.
Piekę max. 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 25 lipca 2015
Składniki (na 4 sztuki):
pieczywo (u mnie bułka paryżanka z TESCO, może być bagietka, bułka, kromka chleba)
sos do spaghetti napolitana (przepis tutaj: http://kbk.blox.pl/2013/11/Spaghetti-napolitana.html)
8 plastrów szynki, pokrojonych w drobną kostkę
8 mini kulek mozzarelli, pokrojonych w plastry
4 kostki sera grana padano (LIDL), potarte
ok. 10 liści bazylii
szczypta oregano
 
Sposób przyrządzenia:
Pieczywo kroję na pół, smaruję sosem.
Następnie kładę szynkę i sery. 
Posypuję oregano.
Piekę 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Po upieczeniu dekoruję bazylią.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 12 sierpnia 2014
Składniki:
4 duże tortille
4 łyżki majonezu
16 plastrów polędwicy wędzonej z kurczaka
16 plastrów sera gouda
1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
1 łyżka bazylii
 
Sposób przyrządzenia:
Tortille smaruję majonezem.
Na każdą wykładam po 4 plastry szynki i sera oraz po 5 słupków papryki. 
Posypuję bazylią.
Zawijam w rulon i obtaczam folią spożywczą.
Wkładam do lodówki na min. 30 min.
Następnie kroję na kawałki o grubości 1,5 - 2 cm.
W każdy kawałek wbijam wykałaczkę.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 19 lipca 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
500 g mięsa mielonego 
200 g sera feta, pokrojonego w małą kostkę
1 średnia czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
1 średnia cebula, drobno posiekana
szczypta czubrycy zielonej
szczypta oregano
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Mięso mielone podsmażam na patelni przez 10 min. Dodaję cebulę.
Smażę przez kolejne 10 min.
W międzyczasie z ciasta francuskiego wykrawam szklanką kółka.
Do usmażonego mięsa z cebulą dodaję paprykę, fetę i przyprawiam czubrycą, oregano i pieprzem. Mieszam.
Na środku każdego kółka z ciasta układam farsz, składam na pół i lekko sklejam brzegi.
Kieszonki smaruję z wierzchu żółtkiem.
Piekę 10 minut w 200 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 27 kwietnia 2014
Składniki:
15 szt. średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 0,5 cm
sól
czubryca zielona
czubryca czerwona
zioła dalmatyńskie
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypuję solą i ziołami.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 28 stycznia 2014
Składniki (na 4 sztuki):
20x30 cm ciasta francuskiego
3 parówki, pokrojone w drobną kostkę
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 żółtko
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta oregano
szczypta ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Marchew i pietruszkę obieram, kroję w cienkie słupki o długości ok. 3 cm.
Wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję ok. 10 min. Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam warzywa, doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Mieszam i smażę 10 min. Przekładam do miski.
Następnie na tą samą patelnię dodaję kolejną łyżkę oliwy i smażę parówki, przez 10 min.
Ciasto francuskie kroję na 4 prostokąty, z dwóch krótszych boków każdego prostokąta odkrajam paski o grubości 1 cm.
Prostokąty smaruję żółtkiem, na krótsze boki nakładam odkrojone plastry i również smaruję żółtkiem.
Na tak przygotowane ciasto francuskie nakładam usmażone warzywa i parówki.
Na wierzch kładę parę plastrów sera, o grubości ok. 1 cm i długości 3 cm.
Posypuję ziołami prowansalskimi.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 08 grudnia 2013
Składniki:
600 g żółtego sera, u mnie Gouda Serenada
400 g szynki gotowanej
4 jajka, ugotowane na twardo
3 ogórki konserwowe
pęczek szczypiorku
1/2 kostki masła
2 serki topione
 
Sposób przyrządzenia:
Ser zawijam w folię, wkładam do garnka i zalewam gorącą wodą, 1 cm powyżej powierzchni sera. Przykrywam i odstawiam na 40 min.
W międzyczasie masło ucieram z serkami topionymi. 
Szynkę, ogórki i jajka kroję w małą kostkę. Szczypiorek drobno siekam.
Wszystkie składniki mieszam z masą maślano-serową.
Żółty ser wyjmuję z garnka, odwijam z folii i rozwałkowuję na prostokąt o rozmiarze ok. 30x40 cm.
Na ser wykładam farsz i zwijam w roladę.
Następnie roladę zawijam w folię i wkładam na noc do lodówki.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
1 , 2