Moja pasja...

ciastka

niedziela, 24 lipca 2016
Składniki:
150 g płatków owsianych górskich, błyskawicznych
2 małe banany, rozdrobnione widelcem
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki syropu klonowego
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski wrzucam płatki owsiane i banany. Mieszam widelcem.
Dodaję pozostałe składniki. Mieszam.
Powstałą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatam dłońmi na grubość ok 0,5 mm, jednocześnie formułując kwadrat.
Piekę max. 20 min. w 180 stopniach.
Następnie całość lekko studzę, masę przekładam na drugą stronę i kroję na małe batoniki.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
piątek, 15 lipca 2016
Składniki:
200 g masła orzechowego
150 g płatków owsianych
1 jajko
50 ml miodu
100 ml mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Masło, miód, jajko, mleko i sodę wrzucam do miksera. Miksuję ok. 2-3 min.
Dodaję płatki i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę max. 10 minut w 250 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 06 marca 2016
Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
2 dojrzałe banany
 
Sposób przyrządzenia:
Banany obieram i miksuję blenderem.
Dodaję płatki owsiane i mieszam.
Łyżką nakładam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę max. 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 02 lutego 2015
Składniki:
 
Ciasto:
600 g mąki pszennej
150 g cukru
250 ml mleka, ciepłego
50 g masła, roztopionego
2 jajka
40 g drożdży
szczypta soli
 
Farsz:
1 szklanka borówek
1 łyżka cukru
1 jajko
 
Sposób przyrządzenia:
Mleko, masło i jajka umieszczam w formie do pieczenia.
Na wierzch wrzucam mąkę, cukier, sól i drożdże.
Włączam maszynę na program "słodkie", po 2 godz. i 10 min. nagrzewania, mieszania i rośnięcia wyjmuję gotowe ciasto.
W międzyczasie borówki mieszam z cukrem i jajkiem.
Ciasto dzielę na 15 części. 
Każdy kawałek lekko spłaszczam, nakładam borówki, zlepiam i formuję kulki.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 06 marca 2014
Składniki:
70 g ryżu preparowanego
150 g masy krówkowej KAJMAK
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka gorzkiego kakao
 
Sposób przyrządzenia:
Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Po rozpuszczeniu czekoladę zdejmuję z ognia, dodaję masę krówkową, kakao i mieszam.
Ryż przesypuję do miski, dodaję masę czekoladowo-krówkową. Dokładnie mieszam.
Do drugiej miski wlewam zimną wodę, moczę w niej ręce i lepię z masy małe szyszki.
Układam na blaszce i wkładam do lodówki na min. pół godziny żeby czekolada stężała.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 25 kwietnia 2013
Wykonane razem z chrześniakiem Adasiem