Moja pasja...

inne

środa, 25 stycznia 2017
Składniki:
100 g otrębów owsianych
50 ml miodu
50 g wiórków kokosowych
garść suszonej żurawiny
 
Sposób przyrządzenia:
Otręby wrzucam do miski, dodaje miód, żurawinę i mieszam.
Formuję kulki i obtaczam we wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki wkładam do lodówki na min. 2 godziny.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
 
wtorek, 26 lipca 2016
Składniki (na ok. 12 sztuk):
100 g suszonych daktyli
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki wiórków kokosowych + ok. 3 łyżki do obtoczenia
2 łyżki oleju kokosowego
 
Sposób przyrządzenia:
Daktyle wrzucam do miseczki, zalewam wrzątkiem i pozostawiam na ok 5 min., aż zmiękną.
Pozostałe składniki wrzucam do miski, dodaję daktyle i całość miksuję na gładką masę przez ok. 2 min.
Odrywam kawałki masy i formułuję kuleczki o średnicy ok. 2 cm, które następnie obtaczam we wiórkach kokosowych.
Gotowe trufle wkładam do lodówki na minimum 30 min.
 
Słowo od Sommeliera Andrzeja Kruka, czyli propozycja specjalnie dobranych win:
Same walory smakowe trufli nieco mogą zmylić, nuty pozostają leciutko wytrawne, choć ciągle zapewniają podniebienie o swojej obojętnej mdłości. Mimo to proponuję absolutny klasyk klasyków czyli białe Chardonnay, po to by ugruntować w przekonaniu trufle, że są jednak smakołykiem samym w sobie... Ale mam też drugi wariant, aby zarozumiałość trufli wystawić na próbę sił z Nebbiolo. Myślę, że w tej konfrontacji trufle zachowają się jak kobieta i zwyczajnie ulegną mocnemu Włochowi... Smacznego!
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 20 lipca 2015
Składniki:
150 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia
2 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia. Mieszam.
Białka oddzielam od żółtek. 
Do żółtek dodaję mleko, olej i jajka. Mieszam.
Do białek dodaję sól i miksuję na sztywną pianę.
Wszystkie składniki łączę ze sobą, białka dodaję na końcu i delikatnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej, nakładam łyżką ciasto i smażę z obu stron aż się zrumieni.
Usmażone placuszki układam na ręczniku papierowym i odsączam z tłuszczu.
 
I zajadam oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
 
poniedziałek, 15 czerwca 2015
Składniki:
1 melon galia
1 łyżka miodu
 
Sposób przyrządzenia:
Melona obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do wysokiego naczynia.
Blenduję, dodaję miód i mieszam.
Przelewam do foremek i wkładam do zamrażalnika na całą noc.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Miód dodajemy jeżeli melon jest za mało słodki, można obyć się bez ;-)
 
Tagi: miód
08:52, ewzy , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 czerwca 2015
Składniki:
1 kg mąki (u mnie chlebowa pomieszana z luksusową; można dodać trochę więcej, jeżeli ciasto będzie za bardzo lejące lub lepiące ;-)
500 ml mleka 3,2%
100 ml maślanki
3 jajka
100 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wsypuję/wlewam do dużej miski i wyrabiam ciasto.
Przykrywam ręczniczkiem, odkładam na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Z ciasta formuję kule i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę max. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
 
I zajadam jeszcze ciepłe :-)
Smacznego!
 
PS. Do bułek można dodać ziarna np. słonecznika lub zioła, będą jeszcze lepsze.
 
piątek, 01 sierpnia 2014
Potrzebujemy (na 3-litrowy słoik):
26 szt. ogórków gruntowych
3 szt. ok. 10 cm korzeni chrzanu, obrane i pokrojone w 5 cm słupki
4 duże ząbki czosnku, pokrojone w grube plastry
1 spory pęk kopru
2 liście winogron
3 litry gotowanej wody, lekko przestudzonej
3 łyżki soli kamiennej
 
Jak zrobić:
Na dno słoika wkładam 1/3: gałązek kopru, chrzanu, czosnku i jeden liść winogron.
Następnie wkładam połowę ogórków, dokładnie umytych.
Kolejno 1/3: gałązek kopru, chrzanu, czosnku i pozostałe ogórki.
Na wierzch wkładam pozostałe gałązki kopru, chrzanu, czosnku i liść winogron.
Całość zalewam wodą wymieszaną z solą.
Zakręcam słoik i stawiam w chłodne miejsce.
 
I czekam... z 3 dni
 
Tagi: czosnek
21:08, ewzy , inne
Link Komentarze (1) »
środa, 23 lipca 2014
Składniki:
200 ml schłodzonego mleka (u mnie 3,2%)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs)
1 gałka lodów (u mnie waniliowo-czekoladowo-kawowe)
 
Sposób przyrządzenia:
Mleko i kawę mieszam w shakerze. Przelewam do wysokiej szklanki. 
Na wierzch kładę lody.
 
I piję.
Smacznego!
 
Ps. Do mrożonej kawy można dodać także: owoce (borówki, jagody, truskawki, maliny), czekoladę, likiery. Ilość składników nieograniczona :-)
 
niedziela, 18 maja 2014
Potrzebujemy:
3 litry świeżego mleka o krótkim terminie przydatności do spożycia (u mnie dwa litry 2% i jeden 3,2%)
15 łyżek soku z cytryn
2 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka oregano
 
Jak zrobić?
Mleko podgrzewam w garnku, aż zacznie się gotować.
Zmniejszam ogień i wlewam sok z cytryny.
Podgrzewam mleko jeszcze przez ok. 5 min., cały czas mieszając.
Durszlak wykładam bawełnianą ściereczką i przelewam mleko.
Następnie zwijam ściereczkę, formując z sera kulkę i dokładnie wyciskam.
Pozostawiam na ok. 5 min. to ostygnięcia.
Odwijam, wsypuję sól i oregano, mieszam.
Ponownie zwijam ściereczkę, tworząc z sera kulkę.
Zawiniątko przekładam do miski, przyciskam moździerzem (bo jest ciężki) i wstawiam do lodówki na min. 12 godz.
Z każdą kolejną godziną ser staje się coraz lepszy, więc im dłużej tym lepiej.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
Tagi: ser
20:23, ewzy , inne
Link Komentarze (1) »
niedziela, 11 maja 2014
Potrzebujemy:
1 opakowanie nasion na kiełki rzodkiewki
1 litrowy słoik 
1 kawałek gazy, ok. 15x15 cm
1 gumkę recepturkę
 
Jak hodować?
Zakupione nasiona wrzucamy do wyparzonego wcześniej wrzątkiem słoika i zalewamy letnią wodą do pełna. Na wierzch nakładamy gazę i przymocowujemy gumką.
Zostawiamy na 6 godzin.
Następnie wylewamy pozostałą wodę, czyli tą której nasiona nie wchłoną.
Następnego dnia ponownie zalewamy kiełki wodą (tym razem z kranu), energicznie wstrząsamy przez ok. 1 min. i zlewamy wodę.
Takie przepłukiwanie robimy naszym nasionkom minimum 2 razy dziennie przez 4 kolejne dni.
W trakcie upływu kolejnych dni będzie już widać malutkie wystające z ziarenek "ogonki" - to nasze kiełki!
Gdy wszystkie kiełki wyrosną wyjmujemy je ze słoika i dokładnie osuszamy. Trzymamy w lodówce przez kilka dni (nie więcej niż tydzień).
 
I zajadamy z kanapkami, sałatkami, sosami, zupami.
Smacznego!
 
 
środa, 26 lutego 2014
Składniki:
200 g mąki
150 ml mleka
3 jajka
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
min. 500 ml oleju rzepakowego
cukier puder do posypania (u mnie cukier, bo puder wyszedł)
 
Sposób przyrządzenia:
W wysokim naczyniu miksuję żółtka z mlekiem. Dodaję sól, cukier waniliowy i mąkę.
Ponownie miksuję.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do zmiksowanych wcześniej składników i mieszam łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wlewam wąskim strumieniem na rozgrzany w garnku olej (np. przez lejek, naczynie z dziubkiem).
Gdy chrust się zrumieni, przekładam na drugą stronę.
Wyjmuję na papierowy ręcznik i osuszam.
Posypuję cukrem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
1 , 2 , 3