Moja pasja...

ryby

niedziela, 23 marca 2014
Składniki:
2 wypatroszone sierpiki
6 ziemniaków w mundurkach
1 duża marchew, pokrojona w słupki
1 duży korzeń pietruszki, pokrojony w słupki
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Sierpiki myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz solą z pieprzem.
Skórę ryb nacinam po obu stronach w trzech miejscach.
Do ryb czosnek, marchewkę i pietruszkę. 
Zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie 40 min.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 13 sierpnia 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone leszcze
1 mały por, pokrojony w talarki
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka, pokrojona w paski
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Ryby myję, kroję w dzwonka, przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut. 
Pory, cebulę, papryki wrzucam do miski, przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą i mieszam.
Do naczynia żaroodpornego wkładam warzywa, następnie na wierzch wykładam rybę.
Na całość kładę wiórki masła. 
Piekę 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni. 
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 22 czerwca 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone ostroboki aleksandryjskie
2 pomidory, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1/2 średniej cebuli, pokrojona w kostkę 
kilka gałązek koperku i pietruszki
ok. 10 różyczek brokułów
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta czubrycy czerwonej
1 łyżka oliwy

Sposób przyrządzenia:
Ostroboki myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz solą z pieprzem.
Do ryb wkładam czosnek (2 ząbki), cebulę, posiekany koperek i pietruszkę. 
Następnie ryby nacieram z zewnątrz oliwą, z zewnątrz posypuję resztą koperku i pietruszki, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam czosnek, cebulę. Podsmażam.
Następnie dodaję pomidory i paprykę. Przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną czubrycą. Smażę jeszcze ok. 20 min.
Brokuły wrzucam na 5 min. do wrzącej, osolonej wody i gotuję. Odcedzam.
Wykładam wszystko na talerz. 
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
niedziela, 16 czerwca 2013
Składniki:
1 filet z pstrąga łososiowego
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Filet nacieram solą i pieprzem.
Następnie na wierzch kładę pokrojony w plastry czosnek, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
Podaję z mrożoną mieszanką warzyw, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tak, poszłam na łatwiznę tym razem :-) 
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
sobota, 15 czerwca 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone pstrągi tęczowe
2 pomidory, pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 duża cebula, pokrojona w kostkę 
kilka gałązek koperku i pietruszki
szczypta soli
pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
1 łyżka oliwy 
 
Sposób przyrządzenia:
Pstrągi myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz solą z pieprzem.
Do ryb wkładam pomidory, czosnek, cebulę, posiekany koperek i pietruszkę. 
Wkładam do lodówki na 2 godziny, aby ryba przeszła smakami.
Następnie ryby nacieram z zewnątrz oliwą, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
środa, 15 maja 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone dorady
2 puszki całych pomidorów bez skórki
8 ząbków czosnku
15 listków świeżej bazylii
2 łyżeczki tymianku 
1 łyżka oliwy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli 
 
Sposób przyrządzenia:
Ryby doprawiam solą i pieprzem, w środek wkładam pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku, owijam folią aluminiową. Piekę ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam rozdrobniony przez wyciskarkę czosnek (pozostałe sześć ząbków), smażę parę minut. Dodaję pomidory z puszki, drobno posiekaną bazylię, tymianek i pieprz. 
Mieszam i smażę ok. 10-15 min.
Rybę i pomidory wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
niedziela, 12 maja 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone tilapie
8 małych pomidorów
3 duże ziemniaki 
1 duża cebula czerwona
10 szt. czarnych oliwek 
4 duże ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku 
ok. 5 łyżeczek tymianku  
120 ml białego wytrawnego wina
sok wyciśnięty z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
15 g przyrumienionej bułki tartej
1 łyżka oliwy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli 
 
Sposób przyrządzenia:
Pomidory kroję na pół, umieszczam na ruszcie nad blachą do pieczenia i piekę 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni.
Ziemniaki obieram, kroję na plastry o grubości 0,5 cm i gotuję 5 min. we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzam.
Cebulę kroję w piórka, czosnek wyciskam. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję cebulę, czosnek i 3 łyżeczki tymianku. Smażę mieszając, aż cebula będzie miękka.
Ryby nacinam po obu stronach w trzech miejscach i doprawiam mieszanką pieprzów i solą.
Na dnie dużego, natłuszczonego naczynia żaroodpornego układam ugotowane ziemniaki, na nich cebulę z czosnkiem i ziołami. Następnie układam ryby, a wokół nich oliwki i pieczone pomidory, posypuję posiekanym szczypiorkiem i dwiema łyżeczkami tymianku. Całość polewam mieszanką wina, soku z cytryny i cukru. Posypuję zrumienioną bułką tartą.
Piekę bez przykrycia 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
niedziela, 05 maja 2013
Składniki:
1 pstrąg świeży, wypatroszony
1 puszka groszku
ok. 15 listków świeżej mięty
5 szt. marchewki 
4 ząbki czosnku
pęczek koperku 
100 g masła
cytryna
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Pstrąga doprawiam solą i pieprzem, w środek wkładam pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku, owijam folią aluminiową.
Marchewkę obieram, kroję w plastry, zawijam w folię aluminiową. 
Pstrąga i marchewkę piekę ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
 
Groszek razem z zalewą wlewam do garnka, gotuję do miękkości ok. 10 min., odcedzam. Stawiam z powrotem na mały ogień, dodaję masło, czosnek pokrojony w plasterki, mieszam i chwilę podgrzewam. Dodaję drobno pokrojoną miętę i gotuję jeszcze ok. 5 min. Następnie całość ugniatam tworząc puree.
 
Wszystkie elementy ;-) dania wykładam na talerz, pstrąga skrapiam sokiem z cytryny i dekoruję drobno pociętym koperkiem.
 
I zajadam.
Smacznego!