Moja pasja...

zapiekanki

piątek, 02 sierpnia 2013
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 duża papryka
300 g trójkolorowego makaronu z pszenicy twardej ze szpinakiem i pomidorami (LIDL) 
czarne oliwki - 50 gramów
70 g zielonych oliwek
50 g suszonych pomidorów
400 ml jogurtu greckiego
50 g startego żółtego sera
1 brokuł świeży 
szczypta zielonej i czerwonej czubrycy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Paprykę kroję w kostkę. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję przez 2-3 min. w osolonej wodzie.
Odcedzam i studzę w zimnej wodzie.
Mieszam warzywa z ugotowanym wcześniej na półtwardo makaronem (zgodnie z przepisem na opakowaniu 6 min.), oliwkami, pomidorami, tuńczykiem (bez oleju) i przyprawami. 
Następnie wszystkie składniki przekładam do żaroodpornego naczynia, zalewam jogurtem i mieszam.
Piekę 20 minut w 200 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
piątek, 10 maja 2013
Składniki:
2 saszetki kaszy jęczmiennej
mieszanka mrożonych warzyw (u mnie marchew, pietruszka, seler, por) 
250 g pieczarek
2 średnie cebule 
180 ml śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka oliwy 
2 łyżki masła 
tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego 
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu, jeszcze ciepłą wykładam do naczynia, dodaję łyżkę masła i mieszam.
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam posiekaną w drobną kostkę cebulę i duszę ok. 10 min., dodaję pieczarki i mrożone warzywa. Duszę pod przykryciem ok. 15 min.
Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem, na dno wysypuję kaszę z masłem, następnie grzyby, cebulę i warzywa. Całość zalewam śmietaną z rozmąconym jajkiem.
Piekę 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 130 stopni.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Składniki:
1 główka czosnku
oliwa
1 średnia cebula
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka zielona
1 puszka pomidorów
ok. 125 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej)
1 średni bakłażan
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 torebki ryżu długoziarnistego
ok. 500 ml bulionu z kurczaka, można też rozpuścić 2 kostki rosołowe w 500 ml gorącej wody
 
Sposób przyrządzenia:
Główkę czosnku umieszczam w małej, żaroodpornej miseczce, oblewam 2 łyżkami oliwy i piekę ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wrzucam: cebulę pokrojoną na plasterki, czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w plasterki, pomidory z puszki, fasolkę szparagową i bakłażany pokrojone na plasterki. Zalewam ok. 100 ml oliwy, mieszam i piekę ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Następnie dodaję słodką paprykę, ryż i wlewam bulion. Całość mieszam.
Na środku kładę upieczony czosnek.
Piekę bez przykrycia ok. 30 min. lub do chwili kiedy ryż będzie miękki. Mieszam w trakcie pieczenia.
Wykładam na talerz, robię zdjęcie.
 
I zajadam.
Smacznego!