Moja pasja...

obiadokolacja

niedziela, 12 lutego 2017
Składniki:
pół puszki ciecierzycy, odsączonej i rozgniecionej widelcem
150 g mrożonego szpinaku
2 łyżki mąki ryżowej
1 jajko
połowa cebuli dymki, drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
ok. 3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy (1 łyżka) dodaję cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min. 
Dodaję szpinak i duszę pod przykryciem kolejne 5 min.
Do miski wrzucam ciecierzycę, mąkę, jako, szpinak z cebulą i czosnkiem oraz przyprawy.
Całość mieszam.
Z masy formuję małe kotleciki. Smażę na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
wtorek, 21 czerwca 2016
Składniki:
200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
500 g pieczarek, pokrojonych w małe kawałki
120 g kaszy gryczanej
1 puszka pomidorów
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju kokosowego
garść natki pietruszki, drobno posiekanej
garść świeżej bazylii, drobno posiekanej
szczypta soli
szczypta czubrycy zielonej
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, 15 min. Odcedzam i odstawiam.
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką oleju kokosowego i gotuję ok. 10 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam pozostały olej kokosowy, dodaję cebulę i podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję kurczaka, przyprawiam solą i czubrycą i smażę ok. 10 min.
Następnie dodaję pieczarki, pomidory, pietruszkę i bazylię.
Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
Na koniec dodaję ugotowaną kaszę. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 05 marca 2016
Składniki (ok. 15 sztuk):
 
Ciasto:
200 g mąki pszennej
170 ml gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
 
Farsz:
1 torebka kaszy gryczanej
500 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
2 łodygi jarmużu, posiekanego
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka masła
szczypta soli
 
Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek
 
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewam na stolnicę, w środku robię dołek, w który wsypuję sól.
Następnie stopniowo dolewam gorącą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto.
Na koniec dodaję olej i wyrabiam jeszcze ok. 5 min.
Kaszę gotuje zgodnie z przepisem na opakowaniu (15 min.)
W garnku roztapiam masło, dodaję cebulę i przysmażam aż się zeszkli.
Dodaję pieczarki i duszę ok. 10 min. 
Następnie dodaję jarmuż i duszę jeszcze 5 min.
Na koniec dodaję ugotowaną kaszę i mieszam całość.
Ciasto rozwałkowuję na cienki placek na blacie oprószonym mąką.
Szklanką wycinak kółka, do których nakładam po łyżeczce farszu.
Zlepiam pierogi, brzegi odznaczając widelcem.
Gotuję 5 min. w gorącej, osolonej wodzie.
Pierogi przekładam na talerz i polewam oliwą z oliwek.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 05 stycznia 2016
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 torebka ryżu
1 średnia papryka czerwona, pokrojona w słupki
1 puszka pomidorów
150 g groszku konserwowego
2 małe cebule, drobno posiekane
4 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
połowa cytryny
1 łyżeczka curry
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min. Dodaję kurczaka, curry, sól i pieprz. Smażę jeszcze 10 min.
Dodaję paprykę i pomidory. Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
W międzyczasie gotuję ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu 15 min.
Ryż wrzucam na patelnię. Dodaję groszek i duszę jeszcze przez 5 min.
Przekładam na talerz i skrapiam cytryną.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 19 maja 2015
Składniki:
ok 400 g schabu (5 kotletów), pokrojonych w małe kawałki
200 g fasolki szparagowej mrożonej
6 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
2 średnie cebule, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 łyżki koperku
100 ml śmietany 12%
100 ml przecieru pomidorowego
1 kostka rosołowa drobiowa
600 ml wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka curry
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek, smażę 5 min. aż się zeszkli.
Dodaję ziemniaki i mięso. Smażę kolejne 5 min.
Następnie dodaję cukinię i curry. Mieszam i smażę 3-4 min.
Całość zalewam bulionem i dodaję przecier pomidorowy. Przykrywam i gotuję 20 min.
Dodaję fasolkę szparagową i gotuję max. 15 min.
Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i wykładam na talerz.
Na wierzch kładę łyżkę śmietany i całość posypuję koperkiem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 03 maja 2015
Składniki:
3 placki tortilli (u mnie ze szpinakiem)
400 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
150 g żółtego sera, startego
2 małe cebule, obrane i drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję mięso mielone, smażę ok. 10 min.
Następnie dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę i kukurydzę oraz pomidory z puszki.
Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
Duszę pod przykryciem 15 min.
Placki tortilli przecinam na krzyż, tak aby powstały 4 trójkąty. Formę do muffinek wykładam tortillą tworząc miseczki. Do środka wkładam farsz.
Całość posypuję serem.
Piekę 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 10 kwietnia 2015
Składniki:
400 g mięsa mielonego
2 torebki ryżu
400 ml przecieru pomidorowego
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 małe cebule, obrane i drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
500 ml wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta chili
szczypta ostrej czerwonej papryki
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję marchewkę i mięso mielone, smażę ok. 10 min.
Dodaję przecier pomidorowy, wodę, przyprawiam solą, pieprzem, chili i papryką. Mieszam.
Duszę pod przykryciem 20 min.
W międzyczasie w osobnym garnku gotuję ryż (zgodnie z przepisem na opakowaniu 15 min.). Odcedzam.
Na patelnię dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę i kukurydzę.
Duszę kolejne 10 min.
Dodaję ryż i całość mieszam.
Przekładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 19 października 2014
Składniki:
300 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
300 g dobrej jakości kiełbasy (według uznania), pokrojonej w plasterki
150 g boczku wędzonego, pokrojonego w dużą kostkę
1 kg ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
2 średnie cukinie, pokrojone w plasterki
2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
2 puszki soczewicy zielonej
1 średnia biała cebula, drobno pokrojona 
2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
4 liście laurowe
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 litr wody
 
Sos:
2 puszki pomidorów
1 średnia czerwona cebula, drobno pokrojona
1 łyżka oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni dużej rozgrzewam 2 łyżki oliwy i podsmażam kiełbasę i boczek przez ok. 10 min.
Następnie przekładam na papierowy ręcznik i odsączam tłuszcz.
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam białą cebulę i czosnek, smażę aż cebula będzie miękka, ok. 10 min.
Dodaję kiełbasę z boczkiem, marchew, ziemniaki, liście laurowe i wodę. Duszę pod przykryciem przez 40 min.
Dodaję cukinię i soczewicę i duszę jeszcze przez 10 min.
W międzyczasie w garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję cebulę, smażę ok. 5 min. 
Następnie dodaję pomidory i duszę przez 10 min.
Danie z patelni wykładam na talerz, na wierzch kładę sos z pomidorów.
Całość posypuję pietruszką.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 17 sierpnia 2014
Składniki:
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
3 małe cebule, pokrojone w piórka
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
szczypta oregano
szczypta czubrycy zielonej
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
2 łyżki oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i marchew gotuję 15 min. w osolonej wodzie (bez obierania). Odcedzam
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Smażę 5-7 min.
Ziemniaki i marchew kroję w grube plastry.
Prostokątną formę o wym. 21,5 x 28 cm wykładam na przemian ziemniaki i marchew. 
Na wierzch wykładam cebulę z czosnkiem, wraz z pozostałym olejem.
Posypuję oregano, czubrycą i pieprzem.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 08 sierpnia 2014
Składniki:
500 g zielonej fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów
1 średnia cebula, drobno pokrojona
1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
2 łyżki oliwy
10 listków bazylii, drobno posiekanej
1 łyżka oregano
1 łyżeczka soli
szczypta czubrycy zielonej
szczypta czubrycy czerwonej
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę wrzucam do garnka z zimną wodą, dodaję sól i gotuję przez 40 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Smażę 5-7 min.
Następnie dodaję pomidory, bazylię i przyprawy. Mieszam i dusze pod przykryciem 15 min.
Odcedzam ugotowaną fasolkę, wykładam na talerz i mieszam z sosem pomidorowym.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
1 , 2 , 3 , 4