Moja pasja...

quiche/tarta

sobota, 19 listopada 2016
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 puszka soczewicy
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę
5 różyczek brokuła, pokrojonych na mniejsze kawałki (u mnie mrożone)
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Marchewki wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości, ok. 15 min.
Po 10 min. wrzucam brokuły. 
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję odsączoną marchew i brokuły. Mieszam.
Po 5 min. dodaję soczewicę, przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Mieszam.
Duszę jeszcze 5 min.
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam farsz z patelni.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
sobota, 15 października 2016
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 puszka pomidorów w puszce, krojonych
4 plastry szynki drobiowej, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta słodkiej papryki
szczypta soli czosnkowej
 
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam szynkę i smażę ok. 5 min.
Dodaję pomidory i przyprawy, mieszam. Duszę pod przykryciem max. 5 min.
Całość wykładam na ciasto francuskie.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 

niedziela, 17 lipca 2016
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
100 ml wody
100 g łososia wędzonego, drobno pokrojonego
200 g szpinaku mrożonego
1 jajko
10 liści bazylii, drobno posiekanych
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta soli morskiej z ziołami
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą.
Następnie wsypuję do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję 15 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Do miski wrzucam łososia, szpinak, jajko, bazylię. Dodaję kaszę i przyprawiam.
Całość mieszam.
Masę przekładam do formy o średnicy 20 cm.
Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Zgodnie z zapowiedzią słowo od Sommeliera Andrzeja Kruka, czyli propozycja specjalnie dobranych win:
Do tarty z pewnością mogę polecić białe Chardonnay niebeczkowe jak również Pinot Blanc. Myślę też, że biorąc pod uwagę obecność szpinaku i łososia to chętnie zaproponuję półsłodkiego Gewurztraminera, żeby słodkością nieco zbalansować i rozśmieszyć poważny smak łososia. A co do szpinaku i jaglanej kaszy to ta para jest na tyle frywolna, że swobodnie skomponuje się z włoskim Sangiovese albo Nebbiolo...
 
I zajadam.
Smacznego!
 

sobota, 11 lipca 2015
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła, miękkiego
200 g jagód (mogą być inne, ulubione owoce)
3 jajka
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypuję cukier, dodaję jajka. Mieszam.
Następnie dodaję masło i mąkę. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładam do okrągłej formy o średnicy 23 cm.
Piekę 10 minut w 180 stopniach.
Następnie na wierzch wysypuję jagody i piekę jeszcze przez 10 minut.
I zajadam.
Smacznego!
 

niedziela, 24 sierpnia 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (375 g)
500 g pieczarek, drobno pokrojonych
5 średnich ziemniaków
1 puszka czerwonej fasoli
3 małe cebule, drobno pokrojone
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
 
Sposób przyrządzenia:
 
Farsz:
Pieczarki wrzucam do garnka z masłem i gotuję 10 min. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu.
Ziemniaki gotuję (w mundurkach) w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Odcedzam, studzę i kroję na małe kawałki.
Cebulę smażę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli
Do miski wrzucam pieczarki, ziemniaki, fasolę (bez zalewy) i cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
 
Pierożki:
Ciasto francuskie kroję na kwadraty (6 sztuk). Na środku każdego kwadratu układam łyżkę farszu. Składam kwadraty ciasta po przekątnej lub na pół i dokładnie sklejam brzegi.
Pierożki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu smaruję je rozkłóconym żółtkiem.
Piekę 12-15 minut w 180 stopniach.
 
 
Tarta:
Ok. 2/3 ciasta francuskiego (XXL) wykładam formę do tarty o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam pozostały farsz.
Całość przykrywam pozostałym ciastem francuskim.
Piekę 25 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 21 czerwca 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
450 g mrożonego szpinaku
5 średnich marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę
1 średnia cebula, drobno pokrojona 
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
1 jajko
150 g żółtego sera, startego
150 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. Nakłuwam widelcem i piekę 10 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam marchew i smażę 5 min. Dodaję oregano, sól, pieprz, mieszam i smażę kolejne 5 min.
Następnie dodaję rozmrożony szpinak. Przykrywam i duszę kolejne 5 min.
Jajko mieszam z mlekiem, gałką, serem, solą i pieprzem.
Na gotowe ciasto wykładam farsz, całość polewam sosem.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 01 czerwca 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy (400 g)
125 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Ciastem francuskim wykładam prostokątną formę o wym. 21,5 x 28 cm.
Nakłuwam ciasto widelcem. Piekę 12 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie odsączam tuńczyka i kukurydzę. Wrzucam do miski, dodaję mozzarellę, sól i pieprz. Mieszam.
Ciasto wyjmuję z piekarnika, wyrośnięty środek delikatnie dociskam dłonią. 
Następnie ciasto smaruję śmietaną, a na wierzch wykładam farsz.
Całość piekę jeszcze przez 15 minut.
Przed podaniem wierzch posypuję szczypiorkiem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 10 maja 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
2 duże cebule, pokrojone w piórka
1 duży por, pokrojony w plasterki
450 g mrożonego szpinaku (LIDL)
250 g ricotty
100 g startego żółtego sera (u mnie edamski)
150 g suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki
2 duże jajka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżka oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
Szpinak rozmrażam przez 4 min. w kuchence mikrofalowej, w temp. 800 stopni. Studzę.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i por. Smażę 3 min.
Do miski wrzucam cebulę, por, szpinak, ricottę, ser, czosnek i jajka. Mieszam.
Ok. 2/3 ciasta francuskiego wykładam formę do tarty o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam masę z miski. Na wierzch kładę suszone pomidory.
Całość przykrywam pozostałym ciastem francuskim.
Piekę 40 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 03 lutego 2014
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
1 puszka pomidorów, w całości
3 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w plastry o grubości 5 mm
3 jajka
200 g gęstej śmietany 18%
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku podgrzewam oliwę, wrzucam pomidory, sól, pieprz i oregano i gotuję przez 5 min.
Ziemniaki wrzucam do gorącej, osolonej wody i gotuję 3 min.
W misce ucieram jajka, śmietanę, ser i oregano na gładką masę. Dodaję sól i pieprz.
Ciasto francuskie wykładam do formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków.
Następnie układam ziemniaki i przekrojone na wzdłuż pomidory. 
Zalewam masą jajeczno-śmietanowa. 
Na wierzch kładę jeszcze parę plastrów pomidora i posypuję startym serem.
Piekę 15 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę kolejne 15 min.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
środa, 25 września 2013
Składniki:
2 pszenne tortille
5 parówek z indyka
200 g kukurydzy konserwowej
200 ml soku pomidorowego
3 jajka
50 ml mleka
6 plastrów żółtego sera + 2 łyżki potartego
1 ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Parówki kroję w plasterki i podsmażam na rozgrzanym oleju.
Dodaję odcedzoną kukurydzę konserwową, sok pomidorowy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i duszę ok. 15 min.
W misce mieszam jajka z mlekiem i potartym serem.
Na dno formy do tarty (średnica 23 cm) wykładam tortillę.
Dodaję połowę farszu i zalewam połową jajka z serem.
Przykrywam drugą tortillą i wyłożyć na niej resztę składników.
Na wierzch kładę kawałki sera, całość posypuję oregano i bazylię.
Piekę 30 min. w 160 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
1 , 2