Moja pasja...

Smaki Toskanii

niedziela, 21 września 2014
Składniki:
1 mała bagietka
2 jajka
4 plastry sera, pokrojone w słupki
3 małe pomidory, pokrojone w kostkę
2 cebule, drobno posiekane
4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
4 małe marchewki, pokrojone w kostkę
5 dużych liści świeżej bazylii, drobno posiekane
5 łyżek oliwy
200 ml wody
1 łyżka bazylii
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli. Dodaję pomidory, seler, marchewkę, bazylię suszoną i świeżą i sól. Zalewam wodą, mieszam i duszę pod przykryciem ok. 20 min., aż warzywa zmiękną.
Bagietkę, pokrojoną na kawałki podsmażam na suchej patelni aż się zrumieni.
Na tej samej patelni rozbijam jajka i ścinam je lekko po każdej ze stron (stopień ścięcia białka i żółtka zależy od upodobań).
Następnie do głębokich talerzy wkładam po 2 kawałki przypieczonej bagietki, posypuję serem i zalewam gorącą zupą.
Na wierzch kładę jajko.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 25 stycznia 2014
Składniki:
1 kapusta włoska, drobno posiekana
3 duże marchewki, pokrojone w kostkę
3 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
2 czerwone cebule, drobno posiekane
2 puszki białej fasoli
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
4 łyżki świeżej szałwi
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Fasolę odcedzam, wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję liście szałwii, jeden cały czosnek i szczyptę soli.
Gotuję 20 min.
Odcedzam, wyjmuję czosnek, wodę po fasoli odstawiam. 
Fasolę dzielę na dwie części. Jedną blenduję na gładką masę.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam drobno posiekany czosnek (3 ząbki).
Dodaję seler, marchew i cebulę. Smażę ok. 15 min., aż warzywa zmiękną. Doprawiam solą.
Następnie dodaję kapustę, mieszam. Smażę kolejne 15 min.
Dodaję pomidory i 2 szklanki wody, w której gotowała się fasola.
Zupę gotuję 1,5 godz.
Na koniec dodaję zmiksowaną i całą fasolę. Mieszam i gotuję jeszcze 20 min.
 
niedziela, 05 stycznia 2014
Składniki:
750 g filetów z dorsza
2 puszki pomidorów
1 cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1/2 pęczka pietruszki, drobno pokrojonej
8 łyżek oliwy
mąka do obtoczenia ryby
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza kroję na kawałki, o grubości ok. 2 cm i obtaczam w mące. Odstawiam.
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy, wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam ok. 5 min.
Następnie dodaję pomidory i pietruszkę. Duszę na małym ogniu ok. 15 min.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewam pozostałą oliwę, wrzucam czosnek. Podsmażam ok. 5 min.
Dodaję dorsza i smażę ok. 10 min.
Usmażonego dorsza dodaję do sosu i duszę jeszcze przez 10 min.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 18 października 2013
Składniki:
400 g makaronu farfalle trzykolorowego
2 puszki tuńczyka w oliwie (w kawałkach)
2 duże ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej z jednej puszki tuńczyka.
Wrzucam drobno pokrojoną natkę pietruszki i czosnek. Dodaję tuńczyka, razem z olejem.
Mieszam i smażę ok 5 min., odstawiam.
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 13 min.). Odcedzam.
Przekładam makaron na patelnię i mieszam z tuńczykiem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 14 września 2013
Składniki:
700 g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów
3 jajka
1 pęczek natki pietruszki
2 bułki
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
mleko do namoczenia bułek (ok. pół szklanki)
mąka do obtoczenia mięsa (ok. pół szklanki)
tarta bułka do obtoczenia mięsa (ok. pół szklanki)
6 łyżek oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Bułki przekrajam na pół i maczam w mleku.
Do mielonego mięsa dodaję drobno posiekaną pietruszkę, wyciśnięty czosnek, jajka, środek bułek namoczonych w mleku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Z mieszanki formuję kulki, obtaczam je w mieszance mąki z tarta bułką i smażę na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią (ok. 20 min.).
Następnie dodaję pomidory z puszki i duszę wszystko na małym ogniu przez kolejne 20 min.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
wtorek, 10 września 2013
Składniki:
1 puszka białej fasoli
1 duża cebula
2 średnie marchewki
6 małych ziemniaków
1 mała cukinia
3 łodygi selera naciowego
pół pęczka natki pietruszki 
150 g boczku 
1 puszka pomidorów  
1/2 dużej kapusty włoskiej
2 duże ząbki czosnku
3 listki szałwii
4 kromki chleba
700 ml wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Fasolę gotuję w osolonej wodzie z czosnkiem (w całości) i pokrojoną szałwią. Fasolę przecedzam, wodę z czosnkiem pozostałą po gotowaniu odstawiam, gdyż będzie później potrzebna. 
Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojone w kawałki: cebulę, seler naciowy, marchew, natkę pietruszki i boczek.
Doprawiam solą i pieprzem.
Po ok. 10 min. dodaję pomidory oraz pokrojone ziemniaki, cukinię i poszatkowaną kapustę.
Kiedy warzywa zaczną wrzeć dodaję wodę i czosnek z gotowania fasoli.
Gotuję na małym ogniu przez 1 godz., aż warzywa będą miękkie.
Chleb podsmażam na suchej patelni aż się zrumieni.
Następnie do głębokich talerzy wkładam po kawałku przypieczonego chleba i zalewam gorącą zupą.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
niedziela, 01 września 2013
Jakiś czas temu zakupiłam książkę Aleksandry Seghi "Smaki Toskanii".
No i pomysł jest taki, żeby przyrządzić wszystkie potrawy w niej zawarte.
W sumie 64 przepisy na przystawki, dania główne, dodatki do dań i desery.
Spore wyzwanie, ale nie niemożliwe do zrealizowania :-)
 
Wkrótce na blogu przepisy kulinarne pełne słońca i miłości.
Na pierwszy ogień pójdzie... zupa! :-)