Moja pasja...

chleb z automatu

niedziela, 26 stycznia 2014
Składniki:
150 ml letniej wody
125 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
300 g mąki pszennej typ 550
250 g mąki pszennej typ 1850
25 g otrąb pszennych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suchych drożdży
 
Sposób przyrządzenia:
Wodę, masło, jogurt i miód umieszczam w formie do pieczenia.
Na wierzch wrzucam mąkę, otręby, sól i drożdże.
Włączam maszynę na program normalny, 1.000 g, ciemny i po 3 godz. i 18 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i pieczenia wyjmuję chleb.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
niedziela, 08 września 2013
Składniki:
320 ml wody
2 łyżki masła
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
600 g mąki typ 550
100 g drożdży 
30 g suszonych pomidorów
125 g sera brie naturalnego
10 listków bazylii
szczypta suszonego oregano 

Sposób przyrządzenia:
Wodę, masło, sól, cukier, mąkę, bazylię, oregano i drożdże (w kolejności jak wyżej) umieszczam w formie do pieczenia.
Następnie maszyna do pieczenia chleba nagrzewa się, miesza, ciasto rośnie, miesza, ciasto rośnie, a potem się piecze.
Po usłyszeniu sygnału nakazującego dodanie dodatkowych składników dodaję pokrojony w kostkę ser i suszone pomidory (wcześniej zanurzone we wrzątku przez 5 min., odcedzone i pokrojone w kostkę).
Po 3 godz. i 18 min. wyjmuję ok. 1.000 g chleb.

I zajadam.
Smacznego!
 
 
No i kanapulka ze świeżo upieczonym chlebem :-)
 
 
środa, 04 września 2013
Składniki:
250 ml wody
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500 g mąki typ 550
75 g drożdży 
2 garście ziaren słonecznika
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składnki (w kolejności jak wyżej) umieszczam w formie do pieczenia.
Następnie maszyna do pieczenia chleba nagrzewa się, miesza, ciasto rośnie, miesza, ciasto rośnie, a potem się piecze.
A ja po 3 godz. i 21 min. wyjmuję ok. 1.000 g chleb.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
wtorek, 03 września 2013
Składniki:
350 ml maślanki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
540 g mąki typ 550
4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
75 g drożdży

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składnki (w kolejności jak wyżej) umieszczam w formie do pieczenia.
Następnie maszyna do pieczenia chleba nagrzewa się, miesza, ciasto rośnie, miesza, ciasto rośnie, a potem się piecze.
A ja po 3 godz. i 5 min. wyjmuję ok. 1.000 g chleb.

I zajadam.
Smacznego!