Moja pasja...

pizza

niedziela, 09 sierpnia 2015
Składniki:
 
Ciasto:
300 g mąki pszennej
190 ml ciepłego mleka 3,2%
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy
10 g drożdży
 
Sos:
sos do spaghetti napolitana (przepis tutaj: http://kbk.blox.pl/2013/11/Spaghetti-napolitana.html)
 
Dodatki:
500 g polędwiczek z kurczaka, pokrojonych w małe kawałki
300 g pieczarek
200 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
150 g gorgonzoli, potartej
10 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na połowę
garść świeżych liści szpinaku
1 łyżka oliwy
szczypta oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Drożdże mieszam w kubku ze 100 ml mleka, dodaję cukier i 2 łyżeczki mąki. Ponowie mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę mleka, sól, pieprz, oliwę i drożdże.
Wyrabiam ciasto, przez ok. 15 minut.
Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę (1 łyżka) i podsmażam kurczaka przez ok. 10 min.
Przyprawiam solą i pieprzem.
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. 
Blachę wykładam papierem do pieczenia (u mnie prostokątna o wymiarach 40x40 cm).
Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę.
Smaruję sosem pomidorowym. Na wierzch kładę sery, kurczaka i pomidory.
Piekę 15 minut w 200 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika na pizzy układam świeży szpinak.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 28 czerwca 2014
Składniki:
 
Ciasto:
150 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
15 g drożdży
 
Sos:
1/2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu 
 
Dodatki:
6 plastrów szynki delikatnej, łagodnie wędzonej (Biedronka)
150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
10 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na połowę
10 oliwek czarnych, przekrojonych na połowę
10 listków świeżej bazylii
1 łyżka oregano
 
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto umieszczam, według kolejności jak wyżej, w formie do pieczenia chleba. 
W automacie ustawiam program ciasto zagniatane i po 1 godz. i 50 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i wyjmuję ciasto. 
Wyrośnięte ciasto obsypuję mąką, rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję oregano, na wierzch kładę mozzarellę i 2/3 pomidorków.
Piekę 12 minut w 250 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika na środku pizzy układam szynkę. Na całości rozkładam oliwki, resztę pomidorów i bazylię.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

niedziela, 02 lutego 2014
Składniki:
 
Ciasto:
300 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
450 g pełnoziarnistej mąki pszennej
30 g drożdży
 
Sos:
1 puszka pomidorów, całych
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu 
 
Dodatki:
6 dużych pieczarek, pokrojonych w plastry
1/4 cebuli, pokrojonej w piórka
4 zielone oliwki, pokrojone w plastry
200 g mozzarelli z bazylią, pokrojonej w plastry
ok. 50 g tartej mozzarelli
1 łyżka masła
szczypta oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto umieszczam, według kolejności jak wyżej, w formie do pieczenia chleba. 
W automacie ustawiam program ciasto zagniatane i po 1 godz. i 50 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i wyjmuję ciasto. 
Pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. Doprawiam solą i pieprzem.
W garnku podgrzewam oliwę, wrzucam pomidory, zagotowuję razem z solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Całość miksuję, a następnie gotuję przez 15 minut pod przykryciem.
Gotowe ciasto rozwałkowuję, wykładam na blachę (u mnie prostokątna o wymiarach 30x40 cm). Odstawiam na 10 min. 
Ciasto smaruję sosem pomidorowym, następnie kładę plastry mozzarelli i pieczarki.
Na połowie pizzy kładę cebulę i oliwki.
Całość posypuję startą mozzarellą i oregano.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 12 lipca 2013
Składniki:
 
Ciasto:
1 kg mąki luksusowej
600 ml letniej wody
50 g drożdży
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki cukru
15 g soli
 
Dodatki (wedle uznania, moje poniżej):
mięso mielone w sosie pomidorowym (zostało ze spaghetti)
300 g pieczarek
1 pomidor, pokrojony w plastry 
ok. 10-15 listków bazylii
10 plastrów sera, pokrojonego w kostkę
1 łyżka masła 
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuszczam w szklance letniej wody.
Sól mieszam z ok. 100 ml letniej wody.
Mąkę przesiewam do dużej miski, na środku robię dziurkę, w którą wlewam drożdże, sól i oliwę, wsypuję cukier. Wyrabiam ciasto stopniowo dodając pozostałą wodę.
Gdy ciasto jest już gładkie i sprężyste miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce, na 70 min., do wyrośnięcia.
W międzyczasie umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i przekładam na dobrze naoliwioną blachę do pieczenia, następnie smaruję małym pędzelkiem zanurzonym w oliwie.
Na wierzch kładę dodatki: mięso mielone w sosie pomidorowym, pieczarki, pomidory, bazylię, pieprz i ser. 
Piekę 25 minut w 200 stopniach. 
 
I zajadam.
Smacznego!