Moja pasja...

dla dzieci

czwartek, 17 listopada 2016
Składniki:
1 duża marchewka, obrana i potarta na małych oczkach
2 małe jabłka, obrane i potarte na dużych oczkach
70 g płatków owsianych błyskawicznych
30 g płatków jaglanych błyskawicznych
3 jajka
1 płaska łyżeczka cynamony
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżki stopionego oleju kokosowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Powstałą masę przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
środa, 16 listopada 2016
Składniki:
180 g kaszy jaglanej błyskawicznej
5 średnich jabłek, obranych i startych na dużych oczkach
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
garść suszonej żurawiny
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Powstałą masę przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 30 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
sobota, 29 października 2016
Składniki (na 3 szklanki o pojemności 150 ml):
1 opakowanie galaretki (u mnie truskawkowa)
200 ml jogurtu naturalnego
250 ml przegotowanej, gorącej wody
2 garście malin
 
Sposób przyrządzenia:
Do gorącej wody wsypuję galaretkę, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Do płynnej ostudzonej galaretki dodaję jogurt. Mieszam.
Na dno szklanki wkładam maliny i zalewam galaretką z jogurtem.
Schładzam w lodówce do stężenia galaretki.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
piątek, 07 października 2016
Składniki (na 12 sztuk):
4 marchewki, obrane i potarte na małych oczkach
100 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
200 ml mleka 3,2%
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
garść rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, przekładam do miski i mieszam, a następnie miksuję.
Dodaję rodzynki i ponownie mieszam.
Ciasto przekładam do silikonowej formy do muffinek.
Piekę 20 min. w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
środa, 21 września 2016
Składniki:
200 g ciasta francuskiego
120 g szpinaku baby
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam szpinak, przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i smażę max. 10 min.
Dodaję czosnek i wbijam jajko. Mieszam i smażę jeszcze 5 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Rozwijam ciasto francuskie, smaruję masą szpinakową i zwijam w rulon.
Kroję na plastry o grubości 1,5-2 cm.
Piekę max. 20 min. w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 

czwartek, 14 kwietnia 2016
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
200 ml wody
300 g dyni
1 banan, rozgnieciony widelcem
150 g mąki pszennej
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą.
Do gotującej się wody wrzucam kaszę i gotuję max. 30 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Dynię kroję w kostkę i gotuję do miękkości, ok. 20 min.
Następnie również odstawiam do wystygnięcia.
Następnie kaszę, dynię i pozostałe składniki wrzucam do miski i miksuję.
W garnku zagotowuję wodę, kładę łyżką kluski i gotuję 1 min. od wypłynięcia.
Posypuję cynamonem.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
 
piątek, 08 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 15 sztuk):
160 g kleiku ryżowego
1 banan, rozgnieciony widelcem
3 jajka
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
200 g masła
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku roztapiam masło.
Do miski wsypuję wszystkie składniki, dodaję masło. Mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
sobota, 02 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 8 sztuk):
150 g amarantusa ekspandowanego
1 banan, rozgnieciony widelcem
garść rodzynek
5 suszonych moreli, drobno pokrojonych
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koła.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
piątek, 01 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 10 sztuk):
150 g kaszy jaglanej ekspandowanej
1 banan, rozgnieciony widelcem
garść suszonej żurawiny, drobno pokrojonej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koła.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 

wtorek, 29 marca 2016
Składniki (proporcje na 10 sztuk):
1 jabłko, obrane i przetarte na dużych oczkach
1/2 banana, rozgnieciony widelcem
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
1 łyżka rodzynek
1 łyżka żurawiny suszonej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta cynamonu
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc duże kleksy.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
 
1 , 2